Private lease vergelijken
Wanneer je eigenaar wordt van een auto zijn er buiten de maandelijkse aflossing van de lening ook nog tal van andere kosten waar je rekening mee moet houden. Bij een private lease is het zo dat alle kosten buiten de verbruikskosten zijn inbegrepen in een vastgestelde maandsom die je moet betalen.
Inhoudsopgave
- 1. Wat is een private lease?
- 2. Welke kosten zijn precies inbegrepen?
- 3. Wie kan een private lease afsluiten?
- 4. Hoelang bedraagt de looptijd?
- 5. Hoeveel kilometer mag je rijden?
- 6. Opbouw van schadevrije jaren of niet?
- 7. Geen sprake van fiscale bijtelling
- 8. Stopzetting van leasingcontract
- 9. Wat is een private lease occasion?
- 10. De voordelen van een private lease
- 11. De nadelen van een private lease
- 12. Wanneer is een private lease iets voor jou?
Wat is een private lease?
Het principe van een leasing is uiteraard reeds geruime tijd bekend binnen de zakelijke wereld. Dit gezegd hebbende is ook de zogenaamde private lease de voorbije jaren aan een stevige opmars bezig. Het principe is sterk vergelijkbaar met de zakelijke leasing die we reeds heel wat jaren kennen. Meer concreet betekent dit dat je ervoor kiest om een leasingovereenkomst af te sluiten voor een auto waar je vervolgens een vastgestelde maandelijkse kostprijs voor dient te betalen. Het mooie aan deze maandelijkse kostprijs is dat ze een soort van all-in prijs is. Je hoeft dus met andere woorden alleen maar de verbruikskosten zelf nog te betalen. Op deze manier kan op een efficiënte manier worden voorkomen dat je bijvoorbeeld tegen financiële verrassingen aanloopt met je auto.
Bij een private lease is het zo dat je in tegenstelling tot bij een gewone autolening niet zelf eigenaar wordt van het voertuig in kwestie. De leasingmaatschappij blijft dus ten allen tijde de wettelijke eigenaar. Je sluit de overeenkomst af voor een looptijd die vaak ergens tussen de 1 en 5 jaar is gelegen. Vervolgens dien je de auto na afloop van deze termijn terug in te leveren bij de leasingmaatschappij. Je wordt dus op geen enkel moment zelf de eigenaar van de auto.
Welke kosten zijn precies inbegrepen?
Indien je een private lease overeenkomst afsluit zal je geconfronteerd worden met een vast maandbedrag. Dit bedrag bestaat uit tal van verschillende soorten kosten. Denk hierbij aan:
- De aankoopprijs, financiering of afschrijving van het voertuig
- De motorrijtuigenbelasting waarvan sprake is
- De eventuele herstellingen en het reguliere onderhoud van het voertuig
- De verzekeringspremie welke is verschuldigd voor de auto
- De schade aan het voertuig als gevolg van een aanrijding of bijvoorbeeld diefstal
- De kosten die gepaard gaan met het ontvangen van eventuele pechhulp
Naast bovenstaande is het zo dat ook de kosten voor vervangend vervoer (veelal wel uitsluitend binnen Nederland) zijn inbegrepen. Ondanks het feit dat het in eerste instantie mogelijks lijkt alsof zowat alle kosten zijn inbegrepen in het private lease bedrag is het zo dat er uiteraard ook bepaalde kosten zijn uitgesloten. Het betreft hier dan meer concreet de onderstaande:
- De brandstofkosten
- Parkeerkosten
- Kosten voor het schoonmaken van je auto
- Eventuele boetes die je ontvangt
- Mogelijke tolgelden die je moet betalen
- Zaken zoals ruitenwisservloeistof
Hou er verder naast bovenstaande rekening mee dat ook een eventueel eigen risico bij niet verhaalbare risico’s verschuldigd kan zijn. Ondanks het feit dat er dus zeer veel uiteenlopende kosten zijn inbegrepen in het maandelijkse private leasebedrag geldt dit helaas niet voor alle kosten.
Wie kan een private lease afsluiten?
Voor een private lease gelden grofweg dezelfde voorwaarden als degene die ook gelden voor een financiering. Wat betekent dit nu eigenlijk concreet? Zeer eenvoudig. Dit betekent in de praktijk dat je in eerste instantie over de leeftijd van 18 jaar of ouder dient te beschikken. Bovendien is het zo dat de leasingmaatschappij er uiteraard zeker van wil zijn dat je over de vereiste financiële middelen beschikt om de kosten van je private lease te kunnen betalen. Hiervoor voert ze een solvabiliteitscontrole uit. Tijdens deze controle wordt er rekening gehouden met:
- Het inkomen waarover je beschikt
- De vaste kosten en bestaande schulden die je hebt
Wanneer je extra financiële slagkracht in de weegschaal wil leggen kan je er altijd voor kiezen om de leasingovereenkomst samen af te sluiten met je partner. Wanneer je dat doet zal je immers kunnen vaststellen dat de leasingmaatschappij wellicht sneller geneigd zal zijn om de aangevraagde financiering goed te keuren. Let wel, dit betekent dat jullie samen de overeenkomst aangaan. In geval van bijvoorbeeld een breuk of echtscheiding zou dit mogelijks voor de nodige problemen kunnen zorgen. Hoe dan ook, in principe is het dus voor iedereen die woont en werkt in Nederland mogelijk om hier een private lease aan te vragen. Dit althans vanaf de leeftijd van 18 jaar.
Hoelang bedraagt de looptijd?
Een private auto lease kan in de praktijk over een sterk uiteenlopende looptijd beschikken. Dit betekent concreet dat je in de praktijk doorgaans kan kiezen voor een looptijd welke is gelegen tussen de 1 en 5 jaar. Voor welke looptijd je uiteindelijk zal kiezen is afhankelijk van:
- De leasingmaatschappij waar je een beroep op beslist te doen
- De eisen of wensen waar je zelf over beschikt
In het merendeel van de gevallen is het niet mogelijk om een auto korter te leasen dan een periode van één jaar (vaak zelfs minimum twee jaar). De maximale looptijd wordt bovendien vaak ingeperkt tot maximaal vijf jaar. Eventueel kan het wel mogelijk zijn om je private lease overeenkomst te verlengen. Dit dient dan echter uiteraard altijd in samenspraak met de leasingmaatschappij te gebeuren. Zoveel spreekt echter natuurlijk voor zich.
Hoeveel kilometer mag je rijden?
Bij een private lease vergelijk uitvoeren zal in de praktijk meteen duidelijk worden dat er nagenoeg altijd sprake is van zogenaamde kilometerbundels. Er kunnen wat dit betreft tal van verschillende bundels worden aangeboden. Zo kan je bijvoorbeeld vaak reeds kiezen voor een kleine bundel bestaande uit slechts 5.000 kilometer, maar is het ook mogelijk om te kiezen voor een aanzienlijk grotere bundel van bijvoorbeeld 10.000 kilometer of meer. Het is zeer belangrijk om hier grondig over na te denken omdat je alleen op die manier extra kosten achteraf kan voorkomen.
Worden er meer kilometers gereden dan degene die standaard zijn inbegrepen in je kilometerbundel? Dan zal je daarvoor een bepaald bedrag per extra gereden kilometer moeten betalen. Blijkt aan het einde van het jaar dat er (aanzienlijk) minder kilometers zijn gereden dan de hoeveelheid die is opgenomen in jouw bundel? Dan bestaat de kans dat je daarvoor kan rekenen op een bepaalde terugbetaling. Controleer hiervoor altijd de geldende leasingvoorwaarden.
Opbouw van schadevrije jaren of niet?
Ga je een auto privé leasen? Controleer in dat geval altijd of de leasingmaatschappij jouw schadevrije jaren registreert of niet. Dit is zeer belangrijk omdat je anders een mogelijke premiekorting kan mislopen op het ogenblik dat je na afloop van de leasingperiode zelf overgaat tot het kopen en verzekeren van een auto. Indien de schadevrije jaren door de leasingmaatschappij bijgehouden worden kan dat op verschillende manieren gebeuren. Denk hierbij aan de volgende:
- De schadevrije jaren kunnen meteen geregistreerd worden in de Roy-Data database
- Het is mogelijk dat je een leaseverklaring van de schadevrije jaren ontvangt
Van belang om rekening mee te houden is dus altijd dat de leasingmaatschappij niet over de wettelijke verplichting beschikt om je schadevrije jaren te registreren. Zij kan er bijvoorbeeld ook perfect voor kiezen om dit niet te doen. Het loont dan ook altijd meer dan de moeite om dit even nadrukkelijk na te vragen. Alleen zo voorkom je vervelende verrassingen.
Geen sprake van fiscale bijtelling
Indien je kiest voor een private lease zal je kunnen vaststellen dat er geen sprake is van een zogenaamde fiscale bijtelling. Omwille van het feit dat het leasingcontract privé wordt afgesloten wordt er geen bijtelling in rekening gebracht. Ben je van plan om met je private leaseauto niet alleen privé, maar ook zakelijk te rijden? Dit bijvoorbeeld wanneer je een ZZP'er bent? In dat geval is het mogelijk om de zakelijk gereden kilometers af te trekken van de winst. Hoeveel het bedrag dat je daarvoor per gereden kilometer mag aftrekken exact bedraagt is afhankelijk van het moment in kwestie. Controleer dus altijd even het actuele bedrag waarvan sprake is.
Stopzetting van leasingcontract
Het afsluiten van een private lease overeenkomst gebeurt in de praktijk altijd voor een concreet afgesproken periode. Dit betekent dat je niet zomaar onder deze overeenkomst uitkomt wanneer jouw persoonlijke situatie verandert. Bij veel leasingmaatschappijen is dit een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er ook leasingmaatschappijen op de markt zijn terug te vinden die hier wel flexibel mee omgaan. Ook hiervoor geldt dus dat het altijd een must is om even grondig in de geldende voorwaarden te duiken.
Wat is een private lease occasion?
Wanneer je door het aanbod scrolt met potentiële private lease voertuigen zal je tot de vaststelling komen dat er ook soms sprake is van een zogenaamde private lease occasion. Het betreft hier zoals de naam reeds aangeeft geen compleet nieuwe voertuigen die aldus als occasie worden verhuurd.
Wanneer er sprake is van een private lease occasion gaat het daarbij steevast om de eigen voertuigen van de leasingmaatschappij die opnieuw worden aangeboden voor verhuur. Met andere woorden, voor deze auto’s geldt dat ze er reeds een bepaalde leasingperiode op hebben zitten en nu helemaal klaar zijn voor de tweede ronde. Op deze manier kan je rekenen op een zeer interessante, leuke auto die je bovendien privé kan leasen voor een extra scherpe maandelijkse prijs. Zeer interessant dus!
De voordelen van een private lease
Er kan vandaag de dag worden vastgesteld dat steeds meer mensen er in de praktijk bewust voor kiezen om gebruik te gaan maken van een private lease wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe auto om mee te rijden. De voordelen die aan deze vorm van leasing verbonden zijn spreken dan ook boekdelen. De belangrijkste van deze voordelen zijn alvast de onderstaande:
- Je krijgt vaak de beschikking over een splinternieuwe auto
- Het is mogelijk om de looptijd van de private lease in grote lijnen zelf te kiezen
- Je hoeft niet over spaargeld te beschikken voor de vaak vereiste eigen inbreng
- Je kan niet geconfronteerd worden met hoge, onverwachte kosten
- Praktisch biedt een private lease een ontzettend groot aantal interessante voordelen
- Je hoeft je nooit zorgen te maken over een mogelijke verkoop van het voertuig
- Je kan zelfs een private lease voor een occasievoertuig afsluiten
Het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen bij een private lease heeft te maken met het feit dat je één vast bedrag betaalt per maand waar alle vaste kosten met betrekking tot jouw auto in zijn inbegrepen. Dit zorgt ervoor dat je op geen enkel ogenblik hoeft te vrezen voor een extra (niet zelden torenhoge) factuur voor bijvoorbeeld het onderhoud van het voertuig. Alles is inbegrepen in de periodieke kosten die je betaalt waardoor de leasingmaatschappij hier zelf voor verantwoordelijk is.
Een bijkomend financieel voordeel is terug te vinden in het feit dat een auto er bekend om staat aanzienlijk in waarde te dalen naarmate deze ouder wordt. Bij een private lease hoef je, je nooit zorgen te maken om de restwaarde van de auto, laat staan over het moment van verkoop. Wil je graag een auto leasen, maar heb je er geen probleem mee dat het gaat om een occasievoertuig? Dan kan de keuze voor een private occasion lease zoals eerder reeds aangehaald het overwegen waard zijn.
Wat zijn de praktische voordelen?
Indien je zelf de eigenaar wordt van een nieuwe of tweedehandse auto zal je al vrij snel tot de vaststelling komen dat er hier behoorlijk wat voor moet worden geregeld. Denk hierbij dan niet alleen aan de inschrijving van het voertuig, maar wat bovendien ook te denken van het afsluiten van een passende verzekering, het tijdig regelen van het vereiste onderhoud voor het voertuig en ga zo maar door. Al deze verschillende zaken moet je niet zelf regelen wanneer je kiest voor een private lease. Het is dus zeker niet zo dat er alleen maar sprake is van een financieel voordeel.
De nadelen van een private lease
De talrijke voordelen waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een private lease zorgen ervoor dat veel mensen hier met recht en rede interesse in vertonen. Dit gezegd hebbende is het uiteraard niet verstandig om je alleen maar blind te staren op de voordelen zonder je bewust te zijn van de eventuele nadelen die eraan verbonden kunnen zijn. Deze nadelen zijn er immers wel degelijk. De belangrijkste van deze nadelen waar je aandachtig voor dient te zijn, zijn de volgende:
- Je wordt op geen enkel ogenblik de eigenaar van het voertuig
- Omdat je niet de eigenaar wordt is ook de mogelijke restwaarde niet voor jou
- De maandelijkse kosten waarmee je te maken krijgt liggen hoger dan bij een autolening
- Je mag vaak slechts een beperkt aantal kilometers op jaarbasis rijden
- Je kan de overeenkomst niet altijd zomaar onmiddellijk beëindigen
Ondanks het feit dat je, je uiteraard bewust dient te zijn van deze nadelen is het minstens even belangrijk om je hier niet op te verkijken. De nadelen moeten dan ook op een correcte manier geïnterpreteerd worden. Het klopt bijvoorbeeld inderdaad dat de maandelijkse kosten van een private lease hoger liggen in vergelijking met deze van een autolening, maar daar staat tegenover dat er geen aparte rekening meer komt voor de verzekering, de motorrijtuigenbelasting, het onderhoud, etc. Al deze doorgaans eenmalige facturen die je verspreid over het jaar kan ontvangen komen te vervallen. Op het einde van de rit ben je financieel dan ook doorgaans wel degelijk goedkoper uit.
Maak een goede inschatting van je kilometers
Het belangrijkste pijnpunt heeft bij een private lease misschien nog wel te maken met het feit dat je een zo optimaal mogelijke inschatting dient te maken van het aantal kilometers die je op jaarbasis van plan bent om te rijden. Kies je voor een te beperkte bundel? Dan kan je dat op een aanzienlijke meerprijs komen te staan aan het einde van het jaar of aan het einde van de leasingovereenkomst. Anderzijds, heb je minder kilometers gereden? Dan kan je wellicht aanspraak maken op een gedeeltelijke terugbetaling van de betaalde sommen.
Controleer de beëindigingsvoorwaarden!
Als laatste nadeel dien je, je er uiteraard altijd van bewust te zijn dat je te maken kan krijgen met strikte beëindigingsvoorwaarden. Het is met andere woorden perfect mogelijk dat je het contract niet zomaar stop kan zetten wanneer je dat wenst. Althans niet zonder dat er daarvoor een verbrekingsvergoeding dient te worden betaald. Het is absoluut zeer belangrijk om hier rekening mee te houden. De voorwaarden die op dit vlak gelden zijn in de praktijk in ieder geval zeer sterk afhankelijk van de leasingmaatschappij in kwestie. Het is dan ook altijd meer dan een aanrader om op dit vlak een objectieve vergelijking uit te voeren.
Wanneer is een private lease iets voor jou?
De voordelen waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een private lease spreken eigenlijk voor zich. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit type leasing door de jaren heen alleen maar steevast in populariteit is toegenomen. In het bijzonder in economisch minder zekere tijden gaan mensen in de praktijk vaak op zoek naar een manier om de financiële risico’s waarmee ze te maken hebben zo beperkt mogelijk te houden. Het afsluiten van een private lease biedt op dat vlak uiteraard heel wat meer transparantie en zekerheid ten opzichte van het afsluiten van bijvoorbeeld een autolening.
Naast bovenstaande kan er worden vastgesteld dat je op het einde van de rit vaak ook nog eens voordeliger uit bent indien je kiest voor het afsluiten van een private lease in plaats van voor een traditionele autofinanciering. Dat is het gevolg van het feit dat een leasingbedrijf:
- Vaak een mooie korting krijgt op de verzekeringen die ze afsluit
- Vaak de auto’s aanzienlijk voordeliger kan kopen
Van de financiële voordelen waar de leasingmaatschappijen op kunnen rekenen profiteer je als klant uiteraard mee. Het enige pijnpunt is terug te vinden in het feit dat je nooit zelf eigenaar zal worden van het voertuig waarvoor de private lease wordt afgesloten. Is dit voor jou niet meteen een groot probleem? Dan kan de keuze voor een private auto lease voor jou het overwegen waard zijn.
Zie ook: Persoonlijke lening, Doorlopend krediet, Auto financieren, Financial lease en Operational lease.
Handige links: Is (private) lease ook een lening? en Private lease: de voor- en nadelen.