Doorlopend krediet aanvragen
Flexibel geld lenen door middel van doorlopend krediet? Bekijk hieronder de beste doorlopende kredieten van november 2024.
Inhoudsopgave
Wat is het doorlopend krediet?
Wanneer we de populairste (persoonlijke) kredieten op de markt zouden moeten onderverdelen in twee categorieën zou dat maar weinig voeten in de aarde hebben. We maken dan ook (de hypothecaire lening even aan de kant gelaten) hoofdzakelijk een onderscheid tussen:
- De persoonlijke lening
- Het doorlopend krediet
Voor de persoonlijke lening geldt dat ze een kredietvorm is welke zich hoofdzakelijk kenmerkt door zeer strikte kredietvoorwaarden. In ruil voor deze strikte voorwaarden kan je wel rekenen op een lage verzekeringspremie. Bij het doorlopend krediet zit dat even anders. Deze kredietvorm kenmerkt zich dan ook hoofdzakelijk door uiterst flexibele kredietvoorwaarden. In ruil voor die flexibiliteit betaal je echter wel (significant) hoger gelegen kosten. Wat nu precies de exacte eigenschappen zijn waar je bij het afsluiten van een doorlopend krediet rekening mee moet houden ontdek je hieronder.
1. Geen vastgestelde einddatum
Eén van de belangrijkste kenmerken van een doorlopend krediet heeft te maken met het feit dat er geen sprake is van een vastgestelde einddatum. Bij het ondertekenen van de kredietovereenkomst zal er wel worden aangegeven wanneer de theoretische einddatum van het contract is. Dit gezegd hebbende zal er eveneens in worden aangegeven dat deze einddatum kan worden verlengd indien noodzakelijk. Dit bovendien zonder dat er daarvoor (zoals bij de persoonlijke lening wel het geval is) hoge boetes voor in rekening zullen worden gebracht. Het feit dat er geen sprake is van een vastgestelde einddatum zorgt uiteraard op zich reeds voor een grote mate aan flexibiliteit.
2. Afbetaalde bedragen terug opvragen
Indien je kiest voor het afsluiten van een persoonlijke lening zal je tot de vaststelling komen dat je de afbetaalde bedragen niet meer opnieuw terug kan opvragen. Dat is wel het geval bij het doorlopend krediet. In principe kan je tussentijds zonder probleem extra bedragen aflossen, maar ook eerder reeds terugbetaalde bedragen terug opvragen. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat kredietnemers altijd over een (extra) stok achter de deur beschikken wanneer ze bijvoorbeeld worden geconfronteerd met een onaangename financiële verrassing. Let wel, voor de rente die wordt aangerekend op het doorlopend krediet geldt altijd dat ze wordt berekend op het op dat ogenblik openstaande bedrag.
In de praktijk is het zo dat er naar een doorlopend krediet wel eens wordt verwezen als een doodlopend krediet. Het is niet alleen de flexibele einddatum die daarvoor verantwoordelijk is. Ook het feit dat je er stelselmatig voor kan kiezen om afbetaalde bedragen opnieuw op te vragen is hiervoor verantwoordelijk. Wanneer je de kosten op deze kredietvorm zo beperkt mogelijk wenst te houden is het in de praktijk dan ook altijd belangrijk om het openstaande bedrag zo laag mogelijk te houden. Doe je dat niet? Dan kan de totale kostprijs van deze lening op termijn vrij hoog oplopen.
Zijn doorlopende kredieten echt zo duur?
In vergelijking met persoonlijke leningen zijn doorlopende kredieten inderdaad behoorlijk duur. In principe is het echter zo dat je deze beide kredietvormen niet of nauwelijks met elkaar kan vergelijken. Voor de persoonlijke lening geldt immers dat ze beschikt over zeer strikte voorwaarden. Door deze zeer lineaire voorwaarden is het risico dat de kredietverstrekker loopt zeer beperkt. Dat is bij het doorlopend krediet natuurlijk helemaal anders. Hierbij is er sprake van zeer flexibele voorwaarden welke ervoor zorgen dat het risico voor de kredietverstrekker een flink stuk groter is.
Ondanks het feit dat doorlopende kredieten in de praktijk dus op vlak van kostprijs een stuk duurder zijn dan persoonlijke leningen moet het wel gezegd dat er op verschillende manieren op kan worden bespaard. Enkele belangrijke tips waar je op dit vlak rekening mee kan houden zijn de volgende:
- Kies er altijd voor om een vergelijking uit te voeren tussen de doorlopende kredieten
- Tracht het openstaande kredietbedrag te allen tijde zoveel mogelijk te beperken
Zoals eerder op deze pagina reeds benadrukt is het zo dat de (hoge) rentevoet die wordt aangerekend specifiek betrekking heeft tot het op dat ogenblik openstaande bedrag. Heb je dus met andere woorden een doorlopend krediet afgesloten voor een bedrag van 10.000 euro? Zit je bovendien ook gedurende de volledige looptijd steevast tegen dat maximumbedrag aan te leunen? Dan zal je daarvoor over de hele lijn de hoogste kosten betalen. Die kosten zijn een flink stuk lager wanneer je bijvoorbeeld slechts rond de helft van dat bedrag zit (dus rond de 5.000 euro).
Doorlopende kredieten vergelijken loont
Het doorlopend krediet mag dan misschien net wat minder populair zijn in vergelijking met de persoonlijke lening, dit neemt niet weg dat er nog steeds sprake bij is van een gezonde onderlinge concurrentie tussen de verschillende kredietverstrekkers. Omwille van deze reden loont het altijd de moeite om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende doorlopende kredieten op de markt. Indien je een dergelijke vergelijking uit gaat voeren zal je tot de vaststelling komen dat deze verschillende zaken aan het licht zal weten te brengen. Denk hierbij concreet aan:
- Welke kredietverstrekker kan je het voordeligste doorlopend krediet aanbieden?
- Bij welke kredietverstrekker ben je verzekerd van de beste kredietvoorwaarden?
Ondanks het feit dat de gemiddelde intrest of rente op een doorlopend krediet zeker en vast hoger is gelegen dan bij de persoonlijke lening moet het wel gezegd dat je de kosten dus zeker kan drukken. Het uitvoeren van een vrij eenvoudige vergelijking alleen al kan je helpen om aardig wat te besparen.
Hoe een doorlopend krediet aanvragen?
Spreken de kredietvoorwaarden van een doorlopend krediet jou ook wel aan? Wil je dan ook graag kiezen voor een doorlopend krediet aanvragen? Dan spreekt het voor zich dat er daarbij wel nog een aantal verschillende zaken zijn waar je graag rekening mee zal willen houden. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele stap over het hoofd ziet hebben we even onderstaand stappenplan uitgewerkt:
- Stap 1: Vergelijk de doorlopende kredieten die beschikbaar zijn
- Stap 2: Bepaal voor welk bedrag je het krediet wenst af te sluiten
- Stap 3: Bepaal voor welke (vermoedelijke) looptijd je de lening wenst af te sluiten
- Stap 4: Controleer de hoogte van de (variabele) rentevoet waarvan sprake is
- Stap 5: Controleer de kredietvoorwaarden evenals de mogelijke waarborgen
Na het indienen van je kredietaanvraag zal deze door de kredietverstrekker nog moeten worden goedgekeurd. Heb je deze lening aangevraagd bij één van de traditionele banken die op de Nederlandse markt actief zijn? Hou er dan rekening mee dat er ook een toetsing zal worden uitgevoerd bij het BKR. Wil je liever geld lenen zonder BKR? In dat geval zal je, je moeten wenden tot één van de verschillende alternatieve kredietverstrekkers die op de markt zijn terug te vinden. Let wel, de kosten voor leningen bij dergelijke kredietverstrekkers liggen nog (aanzienlijk) hoger.
Hoeveel kan je lenen?
Wil je één van de doorlopende kredieten aanvragen die er op de markt worden aangeboden? Dan zal je, je daarbij ongetwijfeld ook de vraag stellen hoeveel je daar nu precies voor kan lenen. Wat dit betreft zijn er uiteraard een aantal zaken waar je bij stil zal moeten blijven staan. Om te beginnen is het zo dat de voorwaarden voor het kunnen afsluiten van een doorlopend krediet doorgaans een stuk strikter zijn in vergelijking met deze van een persoonlijke lening. De lineaire kredietvoorwaarden zorgen er namelijk bij deze laatste voor dat de kredietnemer in de basis minder risico’s loopt. Dat vertaalt zich ook in wat mildere voorwaarden. Verschillende zaken zullen in ieder geval (aanzienlijk) beïnvloeden hoeveel je precies kan lenen met een doorlopend krediet. Denk hierbij concreet aan:
- Hoeveel je maandelijks inkomen bedraagt
- Of er sprake is van een vast maandelijks inkomen of niet
- Over welke mogelijke reeds lopende leningen je al beschikt
- Van welke andere vaste kosten er nog sprake is
Veel mensen willen altijd graag concrete cijfers horen wanneer ze informatie opzoeken over hoeveel ze kunnen lenen. Het probleem is dat dit helemaal niet kan. Elke situatie is namelijk weer anders. Wil je precies weten hoeveel jij met één van de doorlopende kredieten op de markt kan lenen? Dan is het dus belangrijk om op basis van jouw specifieke situatie een berekening uit te voeren.
Waar kan je ze voor afsluiten?
Een doorlopend krediet aanvragen kan je in principe doen in heel wat verschillende situaties. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat je ergens in wil gaan investeren. Daarvoor heb je nood aan extra financiële middelen. Het is echter best mogelijk dat er aan het begin van je investeringsavontuur nog veel onduidelijkheid bestaat over de opbrengsten die je binnen afzienbare tijd uit je investering kan verwachten. Het afsluiten van een persoonlijke lening zou ervoor zorgen dat je elke maand vaste bedragen moet aflossen. Dit terwijl eerder afbetaalde bedragen niet terug opvraagbaar zijn. Het doorlopend krediet kan in die situatie zorgen voor veel meer flexibiliteit.
Voor het doorlopend krediet geldt dat ze in de praktijk ook zeer vaak wordt afgesloten door mensen met een onstabiele financiële situatie. Voor deze personen geldt dat ze er bijvoorbeeld vaak aan het einde van de maand achter komen dat er onvoldoende reserve voor handen is om de resterende vaste kosten te kunnen betalen. Dit kan zomaar resulteren in aanzienlijke intresten en / of boetes. Wanneer je dan over een doorlopend krediet beschikt heb je echter altijd de mogelijkheid om even (terug) wat extra financiële middelen op te vragen waardoor je deze kosten gewoon kan betalen.
Ook voor grote(re) aankopen
Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om een doorlopend krediet af te sluiten wanneer er zich (ongepland) een grote aankoop voordoet. Ben je genoodzaakt om hiervoor een lening af te sluiten? Weet je echter niet of je meteen aan de strikte voorwaarden van het persoonlijk krediet zal kunnen voldoen en wil je niet tegen vervelende boetes aanlopen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de keuze voor het afsluiten van een doorlopend krediet ook in deze situatie de moeite waard kan zijn.
Voor wie is ze het interessantst?
Alle informatie die je tot dusver op deze pagina door hebt kunnen nemen heeft duidelijk gemaakt dat het doorlopend krediet een zeer specifieke kredietvorm is. In het merendeel van de gevallen geldt voor veel mensen dan ook dat ze vooral opteren voor een kredietvorm met een zo laag mogelijke rente of intrest. Dat is echter niet de doelgroep van doorlopende kredieten. Voor deze kredietvorm geldt dan ook dat ze in het bijzonder de focus legt op mensen die op zoek zijn naar een mogelijkheid om flexibel geld te lenen. Dit dus ook wanneer daar hogere kosten aan verbonden zijn.
Voor heel wat mensen geldt dat ze beschikken over een allesbehalve stabiele financiële situatie. Mede daardoor hebben ze nood aan een beetje extra financiële ademruimte. De keuze voor het afsluiten van een doorlopend krediet kan dan een betere optie zijn dan de persoonlijke lening. Dat is het gevolg van het feit dat deze lening niet alleen veel flexibelere kredietvoorwaarden kent waardoor je al eerder terugbetaalde bedragen terug kan opvragen, daarnaast is ook de einddatum niet vastgesteld. Wil jij dus niet binnen de kortste keren tegen vervelende boetes aanlopen met je lening? Dan kan de keuze voor het doorlopend krediet voor jou interessanter zijn dan deze voor een persoonlijke lening.
Het beste flexibel krediet
Wil je graag met absolute zekerheid het beste, flexibel krediet af kunnen sluiten? Dan zijn er een aantal stappen die je daarvoor kan doorlopen. Voor heel wat mensen die een doorlopend krediet afsluiten geldt dat ze denken dat ze hebben gekozen voor het beste krediet op de markt, maar vaak is dat helemaal niet juist. Wil jij wel kunnen rekenen op de meest interessante kredietvoorwaarden voor jouw flexibel krediet? Hou dan zeker en vast rekening met de onderstaande tips!
1. Kies er altijd voor om een vergelijking uit te voeren
Flexibele kredieten zijn door de jaren heen steeds populairder geworden. De sterk toegenomen kosten die voortvloeien uit het dagelijks leven hebben er namelijk voor gezorgd dat steeds meer mensen moeite hebben met het betalen van hun vaste kosten. Geldt dat ook voor jou en wil je (mede) omwille van die reden een lening afsluiten? Dan is het altijd interessant om daarvoor een objectieve vergelijking uit te voeren. Zo’n vergelijking uitvoeren is altijd een must. Dit niet in het minst omdat je op die manier een aanzienlijke besparing kan realiseren op jouw lening.
2. Leen niet meer dan je echt denkt nodig te hebben
Wil je graag de kosten van jouw flexibel krediet binnen de perken kunnen houden? Denk dan goed na over het bedrag dat je wenst te lenen. In het bijzonder bij doorlopende kredieten is het vaak mogelijk om het bedrag dat je gaat lenen een stuk lager te houden in vergelijking met bij een persoonlijke lening. Dat is het gevolg van het feit dat je bij deze laatste geen eerder afbetaalde bedragen opnieuw op kan vragen. Dat kan uiteraard bij een doorlopend krediet wel degelijk.
3. Let goed op de rente die wordt aangerekend
In het merendeel van de gevallen zal je bij een doorlopend krediet geconfronteerd worden met een variabele rentevoet. Dit betekent dat de rente mee zal bewegen met de marktomstandigheden. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de rente wordt verlaagd in tijden met een lage marktrente. Schiet laatst genoemde echter plots omhoog? Hou er dan rekening mee dat ook je lening in één klap een flink stuk duurder kan worden. Wil je dat liever niet? Dan kan je nog altijd overwegen om een doorlopend krediet af te sluiten met een vaste rentevoet. Dat is echter niet altijd even eenvoudig.
Zie ook: Minilening, Persoonlijke lening, Lening oversluiten, Auto financieren, Verbouwing financieren, Vastgoed financieren, Consumptief krediet, Snel geld lenen, Goedkoop lenen en Duurzaam lenen.
Handige links: Voor je gaat lenen, Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?, Weet of de lening echt wordt afgelost en Geen krediet vanwege een BKR-registratie? Zo zit dat.