Aandelen kopen
Aandelen vormen sinds jaar en dag de meest populaire beleggingsproducten welke er op de markt zijn terug te vinden. Aandelen kopen behoort in de praktijk dan ook eigenlijk voor iedereen tot de mogelijkheden. Alles wat je moet weten over het kopen van aandelen ontdek je op deze pagina.
Inhoudsopgave
- 1. Wat zijn aandelen precies?
- 2. Welke soorten aandelen bestaan er?
- 3. Wat is het verschil met aandelenfondsen?
- 4. Waarom zou je investeren in aandelen?
- 5. Hoe beleggen in aandelen?
- 6. De beste aandelen tips op een rijtje
- 7. Over- en ondergewaardeerde aandelen
- 8. Wat betekent in een indexfonds beleggen?
- 9. Beleggen in obligaties of aandelen?
- 10. Beleggen in aandelen voor beginners
Wat zijn aandelen precies?
Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat aandelen nu precies zijn. Voor aandelen geldt dat ze een effect zijn welke deel uitmaakt van het kapitaal van een onderneming. Beleggers welke ervoor kiezen om te investeren in bedrijven door middel van aandelen maken het mee mogelijk dat bedrijven bijvoorbeeld hun activiteiten kunnen opstarten of hun (verdere) groei kunnen financieren.
Op het ogenblik dat een belegger beslist om een bepaalde hoeveelheid aan aandelen te kopen wordt hij aandeelhouder. Aan dat aandeelhouderschap zijn uiteraard bepaalde rechten verbonden. Zo heeft de aandeelhouder recht op een gedeelte van de winst die het bedrijf weet te realiseren. Let wel, het bedrijf kan twee keuzes maken met betrekking tot de winst die ze realiseert. Of ze kan ervoor kiezen om deze te herinvesteren in de onderneming of ze kan een gedeelte naar de aandeelhouders terug laten vloeien onder de vorm van een dividend. Let op, een dividend uitbetalen is dus niet verplicht.
Voor aandelen geldt naast bovenstaande dat ze zich ook altijd kenmerken door een volatiele koers. Dat betekent dat de waarde van een aandeel niet is vastgesteld. De waarde waarover ze beschikt wordt dan ook in het bijzonder bepaald door het spel van vraag en aanbod. In het bijzonder cijfers die het bedrijf in kwestie weet voor te leggen worden hiervoor als belangrijkste leidraad gebruikt.
Welke soorten aandelen bestaan er?
Indien je van plan bent om te gaan investeren in aandelen is het van belang om je er bewust van te zijn dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden. De opties waar we een onderscheid tussen maken zijn de volgende:
- Waardeaandelen
- Groeiaandelen
Voor beide beleggingsproducten geldt uiteraard dat ze allebei aandelen zijn die zijn uitgegeven door bepaalde bedrijven. Dit gezegd hebbende is het zo dat de aard van het aandeel verschillend is. Voor waardeaandelen geldt bijvoorbeeld dat ze uit worden gegeven door bedrijven die reeds over een solide marktpositie beschikken. Denk hierbij aan bedrijven zoals bijvoorbeeld CocaCola, PepsiCo en natuurlijk ook een Johnson & Johnson. Voor deze bedrijven geldt dat ze te boek staan als enkele van ’s werelds bekendste waardeaandelen. In veel gevallen zal je ook merken dat er bij het aanhouden van dergelijke aandelen een bepaald dividend wordt uitbetaald, maar daarover later meer.
Het tweede type aandeel is dus het groeiaandeel. Het betreft hier een aandeel van bedrijven die nog een stevige groei moeten zien te realiseren. Er bestaat onder experten vaak discussie over welke bedrijven nu nog wel of niet tot de groeibedrijven worden gerekend. Kan je dat gelet op de marktwaarde van bijvoorbeeld een Apple nog altijd van dat bedrijf zeggen? Dit ondanks het feit dat ze nauwelijks dividend uitkeren en nog steeds een significante groei doormaken? In ieder geval, over het algemeen zijn groeiaandelen een stuk risicovoller omdat ze worden uitgegeven door bedrijven die het vooral nog moeten hebben van de toekomstige groei die ze moeten zien te realiseren.
Beleggen in vastgoed met vastgoedaandelen
Vastgoed staat er sinds jaar en dag om bekend één van de meest lucratieve investeringen te zijn op de markt. Door te investeren in vastgoed kan je niet over de lange(re) termijn een aanzienlijke meerwaarde realiseren op het ooit geïnvesteerde vermogen, daarnaast kan je er ook nog eens periodieke, passieve inkomsten mee verwerven. Dit laatste kan je bijvoorbeeld doen door het vastgoed te gaan verhuren. Dit kan zijn aan een vaste huurder of aan bijvoorbeeld toeristen.
Ondanks het feit dat een investering in vastgoed in de praktijk ontzettend lucratief uit kan pakken moet het gezegd dat ze in eerste instantie uiteraard een niet onaanzienlijke financiële inspanning vergt. Voor heel wat mensen geldt dat ze initieel niet voldoende budget voor handen hebben om een dergelijke investering uit te kunnen voeren. Dat hoeft ook niet. Er bestaat immers nog een andere manier om te kunnen genieten van blootstelling aan vastgoed binnen je (beleggings)portefeuille.
Je zou er in de praktijk eveneens voor kunnen kiezen om te gaan investeren in zogenaamde vastgoedaandelen. In dit geval ga je investeren in bedrijven (ook wel REITs genaamd) welke zich uitsluitend bezighouden met de aankoop van vastgoed en daarna met het verhuren van dat vastgoed. Voor deze verhuur geldt dat ze concreet betrekking kan hebben tot bijvoorbeeld:
- Woningen en appartementen
- Winkelpanden die worden verhuurd
- Bedrijfs- en productiepanden
- Kantoorgebouwen
- Recreatieve verhuurmogelijkheden
Beleggen in vastgoedaandelen zorgt ervoor dat je niet alleen kan rekenen op een potentiële meerwaarde in de aandelenkoers, een significant deel van de huuropbrengsten vloeit ook terug naar de investeerders. Dit onder de vorm van een soort van dividend dat wordt uitbetaald. Voor mensen die graag met een klein(er) budget blootstelling aan vastgoed willen realiseren binnen hun beleggingsportefeuille kunnen zeker kijken in de richting van vastgoedaandelen. Bovendien creëren ze op deze manier dus duidelijk ook een mooie (extra) passieve inkomstenstroom.
Wat is het verschil met aandelenfondsen?
Wanneer je binnen je beleggingsportefeuille blootstelling wenst te voorzien aan aandelen kan je dat doen op verschillende manieren. De drie vaakst voorkomende manieren in de praktijk zijn:
- Beleggen in losse aandelen
- Beleggen in aandelenfondsen
- Beleggen in een ETF of tracker
In het eerste geval zal je zoals de naam reeds aangeeft kiezen voor het kopen van allemaal individuele aandelen. Dit betekent dat je gaat investeren in de aandelen van één of meerdere specifieke bedrijven die jouw voorkeur wegdragen. Eén van de belangrijkste regels onder beleggers is evenwel dat je er altijd voor moet zorgen dat er binnen je beleggingsportefeuille sprake is van voldoende diversiteit. Hoe beloftevol één bedrijf en diens aandeel dus met andere woorden ook mag zijn, het is nooit een goed idee om al je eieren in hetzelfde mandje te leggen, in tegendeel.
Een oplossing voor bovenstaande wordt aangeboden onder de vorm van een investering in aandelenfondsen. Wanneer je deze keuze maakt beleg je namelijk in één klap niet in één, maar wel in een groot aantal verschillende aandelen van uiteenlopende bedrijven. Eenzelfde principe kan ook worden toegeschreven aan een ETF of tracker. Voor deze laatste geldt evenwel dat ze doorgaans vooral de koers volgt van de onderliggende assets. Ze heeft de assets dan ook vaak zelf niet echt in beheer. Dat is bij aandelenfondsen doorgaans wel het geval.
Waarom zou je investeren in aandelen?
Beleggen in aandelen zorgt ervoor dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen. In eerste instantie staat een belegging in aandelen erom bekend één van de beste manieren te zijn om vermogen op te bouwen over de lange(re) termijn. Uiteraard zou je ervoor kunnen kiezen om gewoon al je vermogen op een spaarrekening te plaatsen, maar over een termijn van pakweg 20 à 25 jaar presteert de beurs over het algemeen significant beter. Op deze manier is het uiteindelijk mogelijk om een veel groter vermogen op te bouwen, al zijn daar bij aandelen wel risico’s aan verbonden.
Investeren in aandelen doe je mogelijks niet alleen maar voor de hogere verkoopprijs op het ogenblik dat je van plan bent om afstand te gaan doen van je aandelen. Voor heel wat mensen geldt namelijk dat ze vandaag de dag op zoek zijn naar een manier om wat (extra) passief inkomen te verzamelen. Ook daar kunnen aandelen zich uitstekend toe lenen. Er bestaan in de praktijk dan ook verschillende hoog dividend aandelen welke een niet onaanzienlijk dividendrendement aanbieden. Dat dividend wordt dan vaak per kwartaal of soms zelfs maandelijks aan je uitbetaald. Voor veel Europese bedrijven geldt dat ze slechts één keer per jaar een dividend uitbetalen.
Hoe beleggen in aandelen?
Beleggen in aandelen is sinds jaar en dag ontzettend populair. Dat is het gevolg van verschillende factoren. In eerste instantie is het zo dat een investering in aandelen vandaag de dag een flink stuk eenvoudiger uit te voeren is in vergelijking met vroeger. Dat is onder meer het gevolg van de introductie van zogenaamde online brokers op de markt. Voor deze brokers geldt dat ze het voor particuliere beleggers eenvoudig(er) mogelijk maken om geld te beleggen. Dit zelfs wanneer ze daarvoor eigenlijk slechts over een beperkt(er) budget beschikken. In ieder geval, wil jij graag ontdekken hoe te beleggen in aandelen? Verdiep je dan zeker in de onderstaande drie punten!
1. Maak een account aan bij een broker
Wil je aandelen kopen? Dan zal je daarvoor om te beginnen een account moeten aanmaken bij een bepaalde broker. Er zijn op de Nederlandse markt verschillende partijen terug te vinden die je toegang tot de beurs kunnen verlenen. Voordat je een account aan gaat maken bij een bepaalde broker is het van cruciaal belang om stil te blijven staan bij deze aandachtspunten:
- Welke mogelijkheden en beleggingsproducten biedt de broker in kwestie?
- Welke kosten (en eventuele commissies) worden er door de broker aangerekend?
In het bijzonder voor deze laatste geldt dat ze een ontzettend belangrijk aandachtspunt is. Het is voor een broker dan ook mogelijk om op verschillende manieren kosten aan te rekenen aan haar gebruikers. In het bijzonder voor de zogenaamde commissies die vaak worden aangerekend geldt dat ze een behoorlijk gedeelte van je potentiële rendement in rook kunnen doen opgaan.
Niet alleen de kosten vormen een belangrijk aandachtspunt bij het uitkiezen van een bepaalde broker. Dit geldt immers eveneens voor de mogelijkheden die ze weet aan te bieden. Wil je bijvoorbeeld graag gaan beleggen met een specifiek beleggingsproduct zoals bijvoorbeeld een CFD? Dan spreekt het voor zich dat de broker van je keuze deze wel dient aan te bieden. Mogelijks ben je ook van plan om te gaan beleggen in concrete aandelen op specifieke beurzen? Ook in dat geval dien je altijd even te controleren of deze worden aangeboden door de broker van jouw keuze.
2. Voeg geld toe aan je account
Voordat je over kan gaan tot het kopen van aandelen zal je uiteraard over een bepaald budget moeten beschikken op je account. Hoe je geld kan toevoegen aan je account bij een broker is altijd afhankelijk van de partij in kwestie. Het beste is doorgaans om gewoon gebruik te maken van een traditionele overboeking. Op die manier moet je weliswaar even wachten voordat het geld op je account staat, maar daar staat tegenover dat er aan deze betaalmethode doorgaans kosten zijn verbonden. Wil je meteen geld toevoegen aan je account en maak je daarvoor gebruik van bijvoorbeeld SOFORT? Dan bestaat de kans dat er daar wel degelijk kosten aan verbonden zijn. Zorg er dus voor dat je altijd een bepaald bedrag op je account bij je broker hebt staan waarmee je kan gaan beleggen op het moment dat er zich een interessante opportuniteit voordoet.
3. Koop de aandelen van je keuze
Wanneer je de bovenstaande twee stappen hebt doorlopen ben je eigenlijk helemaal klaar om over te gaan tot het kopen van de door jou gewenste aandelen. Voor veel brokers geldt dat ze hun gebruikers de mogelijkheid bieden om een favorietenlijst aan te leggen. Bovendien maken ze het vaak ook mogelijk om een soort van prijsalarm in te stellen of een automatische order voor het moment waarop de koers van een bepaald aandeel een specifieke waarde bereikt. Op deze manier zou je er zelfs voor kunnen kiezen om op bepaalde momenten geheel automatisch en dus passief aandelen te kopen. Heb je geïnvesteerd in bepaalde aandelen? Dan kan je deze vervolgens doorgaans terugvinden in het portefeuille-overzicht waarover je beschikt bij de broker in kwestie.
De beste aandelen tips op een rijtje
Ontzettend veel mensen maken op een bepaald ogenblik de keuze om te gaan beleggen in aandelen. Dat blijkt ook vaak een prima keuze te zijn, want aandelen hebben de reputatie over de lange(re) termijn in waarde te stijgen. Op deze manier zou er dan ook zomaar kunnen worden gebouwd aan een aantrekkelijk (extra) vermogen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat aandelen er bekend om staan vrij volatiele beleggingsproducten te zijn. Dit betekent dat de koersen van aandelen aanzienlijk kunnen fluctueren. Ze kunnen stijgen waardoor je als belegger winst maakt, maar ze kunnen ook dalen waardoor je met een bepaald verlies kan worden geconfronteerd. In ieder geval, wil jij graag ook beginnen met beleggen in aandelen en ben je daarvoor nog op zoek naar enkele interessante aandelen tips? Wij hebben de belangrijkste hieronder voor jou op een rijtje gezet!
1. Investeer in aandelen voor de lange termijn
Wanneer je gaat investeren in aandelen is het van cruciaal belang om je bewust te zijn van het feit dat je dit gaat doen voor de lange(re) termijn. De meeste rendementen worden dan ook in de praktijk vooral gerealiseerd over een periode van 20 jaar of langer. Dit zorgt ervoor dat je bij voorkeur altijd moet gaan beleggen in aandelen met geld dat je gedurende een lange periode kan missen. We maken in de praktijk dus in ieder geval altijd een grondig onderscheid tussen:
- Beleggen in aandelen voor de lange termijn
- Handelen in aandelen over de korte termijn
In het tweede geval is er geen sprake van een investering, maar vooral van een handeling of een zogenaamde ‘trade’ die wordt uitgevoerd. Vaak gebeurt dit binnen de termijn van 24 uur. Het traden of handelen met aandelen staat er in de praktijk om bekend nog risicovoller te zijn omwille van het korte termijn karakter waarover ze beschikt. Wil je dus met andere woorden echt gaan beleggen of gaan investeren in aandelen? Zorg er dan voor dat je altijd over een lange beleggingshorizon beschikt.
2. Beperk de kosten bij aandelen kopen
Er wordt wel eens gezegd dat het meeste rendement bij een investering in aandelen wordt gemaakt op het moment van kopen en dus niet bij de verkoop van de effecten. Daar valt met zekerheid iets voor te zeggen. Beleggen in aandelen gaat in de praktijk altijd gepaard met bepaalde kosten. Deze kosten knabbelen direct aan het potentiële rendement dat je kan realiseren met de aandelen in kwestie. Hoe hoger deze kosten zijn gelegen des te lager het potentiële rendement zal komen te liggen. Omwille van deze reden is het belangrijk om in de praktijk altijd:
- Een vergelijking uit te voeren tussen de kosten bij verschillende brokers
- Er op toe te zien dat de investeringen die je doet voldoende groot zijn
Zoals eerder op deze pagina al aangehaald is het mogelijk om op twee verschillende manieren te beleggen in aandelen. Eén van deze manieren is maandelijks een bepaald bedrag investeren. Hier is op zich helemaal niets mis mee, in tegendeel. Op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat het zogenaamde koersrisico aanzienlijk binnen de perken kan worden gehouden.
Dit gezegd hebbende is het zo dat dit wel telkens bepaalde (transactie)kosten met zich meebrengt. Het gevolg hiervan is dat je dus in de praktijk heel wat meer kosten zal moeten betalen dan wanneer je één keer met een groot bedrag instapt. Zorg er hoe dan ook voor dat je orders altijd voldoende groot zijn zodat de impact van de kosten op je potentiële rendement niet te groot wordt.
3. Met welk doel beleggen in aandelen?
De derde van deze belangrijke aandelen tips heeft te maken met de reden waarom je in aandelen gaat beleggen. Het antwoord van de meeste mensen is dan uiteraard gewoon “om er geld mee te verdienen”. Dat begrijpen we uiteraard, alleen is het zoals eerder al aangehaald op verschillende manieren mogelijk om rendement te behalen met een belegging in aandelen, namelijk:
- Een éénmalig rendement bij de verkoop van je aandelen
- Een periodiek inkomen uit de dividenden afkomstig uit de aandelen
Wil je graag zoveel mogelijk rendement zien te verzilveren aan het einde van je investeringstraject? In dat geval zal je wellicht vooral de focus willen leggen op groeiaandelen. Geldt voor jou echter dat je vooral graag wil investeren in aandelen die je voorzien van een passieve inkomstenstroom? In dat geval wordt het uiteraard iets compleet anders. Dan kijk je het beste in de richting van waardeaandelen die worden uitgegeven door bedrijven die er ook een dividend op uitbetalen. In het meest optimale geval bestaat een aandelenportefeuille echter uit een combinatie van de twee.
Over- en ondergewaardeerde aandelen
Op het moment dat je gaat beleggen in aandelen is het van cruciaal belang om het verschil te kennen tussen over- en ondergewaardeerde aandelen. Buiten deze twee opties bestaat er bovendien ook nog zoiets als correct gewaardeerde aandelen. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald wordt een belangrijk deel van de uiteindelijke winst reeds veiliggesteld op het moment waarop je aandelen aankoopt. Dit is de meesterstrategie die sinds jaar en dag wordt gehanteerd door Warren Buffett.
Van deze absolute topbelegger is bekend dat hij steevast op zoek gaat naar aandelen die ondergewaardeerd zijn waar hij vervolgens voor de lange termijn in gaat investeren. Dat is interessant, want door te investeren in ondergewaardeerde aandelen zorg je ervoor dat:
- Je potentiële rendement een flink stuk hoger kan komen te liggen
- Je minder vatbaar bent voor de impact van een correctie of crash
Tijdens een correctie of een crash op de beurs is het zo dat vooral die aandelen het zwaarst worden getroffen die over een overwaardering beschikken. Door te investeren in ondergewaardeerde of correct gewaardeerde aandelen kan je dit risico dus alvast enigszins in de kiem smoren.
Bij het zoeken naar ondergewaardeerde aandelen is het vooral van belang om aandacht te besteden aan de zogenaamde PEG ratio. Bedrijven die correct gewaardeerd zijn beschikken over een PEG rate van 1. Is er sprake van een PEG ratio die lager dan 1 is gelegen? In dat geval is er sprake van een onderwaardering. Blijkt de ratio in de praktijk negatief te zijn? In dat geval betekent dit dat het bedrijf verlies lijdt of dat de algemene verwachting is dat de winst zal gaan dalen. In deze laatste situatie is het zeer belangrijk om extra goed na te denken over het toekomstperspectief van de investering.
Wat betekent in een indexfonds beleggen?
Beleggen in indexfondsen is door de jaren heen ontzettend populair geworden. Wanneer je kiest voor deze vorm van beleggen speculeer je dan ook eigenlijk op de koersevolutie die een complete index in de toekomst zal weten te realiseren. Eén van de populairste internationale beursindexen die wordt gevolgd door ontzettend veel beleggers is de zogenaamde S&P 500. Het gaat hierbij om een index bestaande uit de 500 grootste en dus ook belangrijkste bedrijven van de Verenigde Staten.
Door te beleggen in een indexfonds zorg je ervoor dat je in één klap kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je met een vrij beperkte inleg kan genieten van blootstelling aan een groot aantal bedrijven. Het gaat daarbij ook niet zomaar om eender welke bedrijven. Het betreft hier immers stuk voor stuk grote, gerenommeerde bedrijven die over een solide marktpositie beschikken in één van de grootste economieën ter wereld.
Verschillende gerenommeerde beleggers zijn het er met elkaar over eens dat in een indexfonds beleggen over de lange termijn zomaar één van de beste beleggingen kan zijn. Doordat de index automatisch wordt aangepast hoef je, je als beleggers ook helemaal niet druk te maken over het mogelijks achterhaald raken van bepaalde bedrijven. Ook voor de belegger die graag op een geheel passieve manier wenst te beleggen bieden indexfondsen een uitstekende oplossing.
Beleggen in obligaties of aandelen?
Voor mensen die gaan beleggen geldt dat ze daarvoor in het merendeel van de gevallen kijken in de richting van twee zeer goed ingeburgerde beleggingsproducten. Het gaat hierbij dan niet alleen om aandelen, maar ook om obligaties. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze zich tegelijkertijd ook de vraag stellen hoe interessant beleggen in obligaties nu in de praktijk daadwerkelijk is. Vaak is het immers zo dat er wordt gesteld dat obligaties aanzienlijk veiligere beleggingsproducten zijn om in te gaan investeren. Is dat echter wel daadwerkelijk het geval? Niet altijd zo blijkt.
Bij beleggen in obligaties is het zo dat je eigenlijk aandacht moet besteden aan hetzelfde als bij beleggen in aandelen. Het is immers aan jou als belegger om te proberen achterhalen hoeveel risico’s er verbonden zijn aan de investering die je van plan bent om te doen. Gaat het bedrijf waarvan jij een obligatie hebt aangekocht failliet? Dan loop je net als bij aandelen het risico om je volledige belegde bedrag kwijt te raken. Het is dus zeker niet zo dat beleggen in obligaties als risicoloos moet worden bestempeld. Verdiep je dus altijd grondig in de financiële data van het achterliggende bedrijf.
Zijn obligaties dan niet veiliger?
Betekent bovenstaande nu dat beleggen in obligaties toch niet veiliger is dan beleggen in aandelen? De belangrijkste reden waarom dit wordt gezegd is terug te vinden in het feit dat bij het failliet van de onderneming de obligatiehouders voorrang krijgen op de aandeelhouders van de onderneming. Vanuit dit perspectief kan er dus wel degelijk worden gesteld dat obligaties (iets) veiliger zijn.
Beleggen in aandelen voor beginners
Voor elke belegger geldt dat hij of zij altijd op een bepaald moment voor de eerste keer een belegging in aandelen zal willen zien. Beleggen in aandelen voor beginners hoeft gelukkig helemaal niet zo complex te zijn als je mogelijks op het eerste zicht verwacht. Van belang is vooral om rekening te houden met enkele zeer belangrijke aandachtspunten. In eerste instantie moet je voorafgaand aan het uitvoeren van je investering altijd eerst grondig je eigen onderzoek doen. Koop dus nooit zomaar aandelen omdat een bepaalde influencer je dat zegt te moeten doen.
Naast bovenstaande geldt voor beleggen in aandelen voor beginners dat je, je te allen tijde goed bewust moet zijn van de risico’s die je loopt met deze vorm van beleggen. Aandelen kenmerken zich door een volatiel koersverloop waardoor je kapitaal niet gewaarborgd is. Met andere woorden, in het slechtste geval kan je de volledige oorspronkelijke inzet die je hebt gedaan verliezen. Dit risico spreiden door bijvoorbeeld te beleggen in aandelen door middel van de dollar-cost-averaging methode en door te zorgen voor een voldoende diversificatie in je portefeuille is een must.
Stel altijd eerst een risicoprofiel op!
Eén van de belangrijkste tips die kan worden gegeven aan mensen die graag willen beginnen met beleggen in aandelen heeft te maken met het opstellen van een zogenaamd risicoprofiel. Voor elke persoon die gaat beleggen in aandelen geldt namelijk dat hij of zij een bepaald risico zal willen lopen.. of beter gezegd niet zal willen lopen. In principe geldt voor een risicoprofiel dat je kan kiezen voor:
- Een offensief risicoprofiel
- Een neutraal of gematigd risicoprofiel
- Een defensief risicoprofiel
De keuze die je op bovenstaand vlak zal maken zal in de praktijk uiteindelijk bepalend zijn voor onder meer de volatiliteit van de aandelen waar je rekening mee moet houden. Hoe offensiever je risicoprofiel des te volatieler de koers van de aandelen mag zijn waarin je gaat beleggen. Ben je iemand die vooral de kaart zal trekken van een zeer defensief risicoprofiel? In dat geval is de kans groot dat je vooral (of zelfs uitsluitend) zal willen investeren in zogenaamde blue chip aandelen.
Zie ook: Beginnen met beleggen, Obligaties, Beleggingsfondsen, Duurzaam beleggen en Pensioenbeleggen.
Handige links: Aandeel.