Beleggen
Vermogen opbouwen door middel van beleggen? Bekijk hieronder de beste brokers van november 2024.
Inhoudsopgave
- 1. Wat moet je precies weten over beleggen?
- 2. Welke beleggingsproducten bestaan er?
- 3. Hoe beleggen in fractionele aandelen?
- 4. Hoe kan je investeren in vastgoed?
- 5. Wat kan je met een beleggingsrekening?
- 6. Hoe kan je precies beleggen in goud?
- 7. Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?
- 8. Belangrijke beleggen voor beginners tips
- 9. Hoe belangrijk is beleggen nu echt?
Wat moet je precies weten over beleggen?
Laat ons in eerste instantie even uiteenzetten wat je nu eigenlijk precies moet weten over beleggen. Voor veel mensen geldt namelijk dat ze vermoeden hier veel over te weten terwijl een groot deel van hun kennis is gebaseerd op foutieve veronderstellingen. Eén van de belangrijkste misverstanden die steevast worden aangehaald met betrekking tot geld beleggen heeft bijvoorbeeld betrekking tot de risico’s die eraan verbonden zijn. Veel mensen gaan er in de praktijk vanuit dat geld beleggen altijd ontzettend risicovol is. Er zijn inderdaad risico’s aan verbonden, maar hoe groot die risico’s zijn bepaal je eigenlijk helemaal zelf. Er bestaat dan ook zeker zoiets als een defensieve beleggingsportefeuille.
Beleggen kan in de praktijk niet zomaar op één enkele manier gebeuren, in tegendeel. Door de jaren heen zijn er op de markt dan ook tal van uiteenlopende beleggingsproducten verschenen. Aandelen kent natuurlijk iedereen wel, maar weet je ook hoe obligaties werken? En wat ook te denken van aandelenfondsen en bijvoorbeeld trackers of ETF’s? Het zijn stuk voor stuk producten waarmee je geld kan beleggen, maar die toch op een geheel andere manier werken. Ook het risico waar je als belegger rekening mee moet houden is doorgaans sterk afhankelijk van het type beleggingsproduct waar je gebruik van gaat maken. Dit is alvast iets waar je altijd aandachtig voor moet zijn.
Welke beleggingsproducten bestaan er?
Zoals de informatie hierboven reeds heeft aangegeven kan beleggen tegenwoordig op verschillende manieren gebeuren. Dat is ook nodig. Niet alleen is het beleggingsprofiel van mensen onderling vaak zeer verschillend, daarnaast is het ook van cruciaal belang om voldoende te diversifiëren. Dit betekent dat je niet al je eieren in hetzelfde mandje zal willen stoppen. Ben jij ook benieuwd welke beleggingsproducten er allemaal bestaan? Je ontdekt ze middels het onderstaande overzicht!
1. Aandelen
Aandelen vormen uiteraard sinds jaar en dag het meest traditioneel beleggingsproduct dat er op de markt is terug te vinden. Bij aandelen maken we een onderscheid tussen twee verschillende soorten:
- Groeiaandelen
- Dividendaandelen
Voor groeiaandelen geldt dat ze afkomstig zijn van bedrijven die nog een grote groei verwachten door te maken. Voor deze bedrijven geldt dat ze ook het overgrote merendeel van hun gerealiseerde winst herinvesteren. Beleggers die ervoor kiezen om dergelijke aandelen aan te kopen speculeren daarmee dus op een aanzienlijke toename van de koers van het aandeel over een langere periode. In de basis zijn groeiaandelen risicovoller dan dividendaandelen en zorgen ze niet voor passief inkomen.
Veel mensen beleggen niet alleen maar met als doel om op termijn een bepaalde koersgroei te kunnen realiseren. Voor heel wat beleggers geldt bijvoorbeeld dat ze de focus vooral leggen op de realisatie van passief inkomen. Het één hoeft het ander overigens niet uit te sluiten. Indien je gaat investeren in dividend aandelen kan je bijvoorbeeld op lange(re) termijn nog altijd rekenen op een bepaalde financiële meerwaarde. Dit gezegd hebbende wordt er in tussentijd ook passief inkomen gerealiseerd door middel van de dividenden die per maand, kwartaal of jaar worden uitbetaald.
2. Obligaties
Het tweede meeste traditionele beleggingsproduct is ongetwijfeld de obligatie. Er wordt in de praktijk vaak gezegd dat een obligatie heel wat minder risicovol is in vergelijking met een aandeel. Ook dit is een stelling die eigenlijk kant nog wal raakt. Voor obligaties geldt dat het schuldbewijzen betreft. Dit betekent dat je als belegger of investeerder eigenlijk een financiering verstrekt aan een bepaald bedrijf. Bij het toekennen van die financiering worden er verschillende zaken vastgelegd zoals:
- De (vaste of variabele) rente die per jaar wordt toegekend op de obligatie
- De looptijd van het krediet en dus ook van de obligatie
Wanneer je wenst te investeren in één of meerdere obligaties is het van cruciaal belang om te kijken naar de rating waar het bedrijf dat de obligatie uitschrijft over beschikt. Het is immers zeer belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat een onderneming die failliet gaat diens schulden niet meer kan terugbetalen. Dit betekent dat ook jij als obligatiehouder je initiële kredietbedrag niet meer terug zal ontvangen. Het risico dat je loopt bij een obligatie wordt concreet bepaald door de volgende zaken:
- Het bedrijf dat de obligatie uitschrijft en dan vooral haar financiële situatie
- De looptijd die werd bepaald voor de obligatie (hoe langer, hoe risicovoller)
- Het feit of het effect verhandelbaar is op de beurs of niet
Vaak wordt er in de praktijk ook vanuit gegaan dat obligaties altijd beursgenoteerd zijn. Dat is niet zo. Controleer vooraleer een bepaalde obligatie aan te kopen dan ook altijd of deze verhandelbaar is op de beurs of niet. Is dat niet zo? Dan ben je per definitie altijd genoodzaakt om de obligatie vast te houden tot de einddatum. Voor beursgenoteerde obligaties geldt dat ze tussentijds verhandelbaar zijn. Ook dit kan ze in zekere mate net wat minder risicovol maken.
3. Fondsen en ETF’s
Voor aandelenfondsen en ETF’s geldt dat ze vaak in één adem met elkaar worden genoemd. In tegenstelling tot wat veel mensen echter vermoeden is het zo dat deze beide beleggingsproducten niet hetzelfde zijn. Het belangrijkste verschil is terug te vinden in het feit dat aandelenfondsen daadwerkelijk eigenaar zijn van de assets. Het fonds koopt dus met andere woorden daadwerkelijk de aandelen waar hun investeerders in beleggen. Bij een ETF is dat niet het geval.
Een ander woord voor ETF is een tracker. Het gaat hierbij dus eigenlijk om een beleggingsproduct dat niets anders doet dan de koers van een bepaalde onderliggende asset te volgen. Het kan hierbij gaan om een verzameling van aandelen (uit een specifieke sector), maar ook om bijvoorbeeld een index. Eén van de populairste ETF’s volgt bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 index. Door deze ETF te kopen speculeer je dus eigenlijk op de koers van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.
4. Extra risicovolle beleggingsproducten
Buiten de hierboven aangehaalde, vrij traditionele beleggingsproducten is het zo dat er op de markt tegenwoordig ook nog tal van extra risicovolle beleggingsproducten zijn terug te vinden. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om een zogenaamde CFD. Hierbij is sprake van een ‘contract for difference’. Dergelijke contracten worden hoofdzakelijk gebruikt voor het traden van aandelen. Het is zeer belangrijk om je er bewust van te zijn dat dit beleggingsproduct zich dus eigenlijk niet leent voor echte investeringen of beleggen op lange(re) termijn. Sowieso wordt het aan beginners absoluut afgeraden om aan de slag te gaan met dergelijke beleggingsproducten.
Hoe beleggen in fractionele aandelen?
Wil je graag geld investeren in aandelen, maar beschik je slechts over beperkte financiële middelen? In dat geval zou je eventueel kunnen overwegen om te beleggen in zogenaamde fractionele aandelen. In dit geval koop je geen volledig (echt) aandeel, maar een stukje van een aandeel. Er zijn steeds meer brokers die ook een dergelijke mogelijkheid aanbieden. Van belang om te weten is dat beleggen in fractionele aandelen iets anders werkt dan beleggen in echte aandelen, namelijk:
- Je wordt niet echt eigenaar van de aandelen waarin je investeert
- De transacties worden intern verhandeld bij je broker en dus niet echt op de beurs
- De prijsvoering die wordt toegepast is (veel) minder transparant
- Bij een failliet van je broker word je wellicht geconfronteerd met extra risico’s
Ondanks het feit dat transacties in fractionele aandelen dus met andere woorden niet echt op de beurs worden uitgevoerd is het zo dat er wel bepaalde kosten aan verbonden zijn. Omdat je belegt met kleine bedragen moet je er op toezien dat deze kosten instant een (grote) impact kunnen hebben op je potentieel rendement. Beschik je slechts over een klein budget om mee te beleggen? Dan kan het voor veel mensen een betere keuze zijn om te beleggen in een goed gespreide ETF in plaats van in fractionele aandelen. De risico’s verbonden aan deze laatste zijn immers toch een stuk groter.
Hoe kan je investeren in vastgoed?
Veel mensen willen graag beleggen in vastgoed. Daarmee vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws. Het moet echter gezegd dat de instapdrempel voor investeren in vastgoed een behoorlijk stuk hoger is gelegen in vergelijking met beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Dat heeft uiteraard alles te maken met het aanzienlijk groter investeringsbedrag dat is vereist. Investeren in vastgoed is echter niet alleen mogelijk door het aankopen van een bepaalde woning of een ander pand. Wist je bijvoorbeeld dat je ook via de beurs kan investeren in vastgoed? Dit kan gebeuren door middel van een REIT.
Een REIT is een ‘Real Estate Investment Trust’. Het gaat hierbij om een (groot) bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in vastgoed. Het betreft hier echter geen traditioneel vastgoedbedrijf. In tegenstelling tot deze ondernemingen is het namelijk zo dat een REIT zich niet bezighoudt met het ontwikkelen van vastgoed met het doel om ze terug door te verkopen. In plaats daarvan bouwt ze een portefeuille op waar huurinkomsten uit worden verworven. Een significant deel van deze huurinkomsten wordt vervolgens uitgekeerd aan de investeerders.
Niet alleen zien veel beleggers in REIT’s een prima mogelijkheid om te beleggen in vastgoed, daarnaast kan op deze manier ook een prima passieve inkomstenstroom worden opgezet. Het ‘dividendrendement’ waar je op kan rekenen bij dergelijke bedrijven is dan ook aanzienlijk. Bovendien geldt voor verschillende REIT’s dat ze hun dividend maandelijks uitkeren en niet per kwartaal. Ook dat kan voor veel beleggers interessant zijn om rekening mee te houden.
Wat kan je met een beleggingsrekening?
Er zijn op de markt tal van verschillende soorten rekeningen terug te vinden die bij banken kunnen worden afgesloten. Eén van deze rekeningen is de zogenaamde beleggingsrekening. Zoals de naam reeds aangeeft is een dergelijke rekening bedoeld om geld op te storten waar je vervolgens beleggingsproducten mee kan aankopen. Het voornaamste verschil met een traditionele betaalrekening is dan ook terug te vinden in het feit dat je hiermee geen geld kan overmaken naar andere personen. Je kan het aanwezige geld alleen maar gebruiken om mee te investeren.
In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden is het niet zo dat je bij het openen van een beleggersrekening altijd wordt geconfronteerd met bepaalde (vaste) kosten. Voor heel wat (groot)banken geldt dan ook dat ze deze rekening gratis aanbieden. Dit gezegd hebbende zal er wel rekening moeten worden gehouden met het aangerekend krijgen van kosten met betrekking tot de beleggingen die je gaat doen. Denk hierbij meer bepaald aan de volgende:
- Servicekosten
- Fondskosten bij aandelenfondsen
- Eventuele commissies
De exacte kosten waar je rekening mee moet houden bij beleggen via een bank zijn altijd afhankelijk van de partij in kwestie. Zijn er zowel vaste kosten verbonden aan de beleggingsrekening die je gaat openen als aan de beleggingen die je daadwerkelijk gaat uitvoeren? Hou er dan zeker rekening mee dat al deze kosten aardig kunnen knabbelen aan je potentiële rendement. Omwille van deze reden is beleggingsrekeningen bij verschillende banken vergelijken een absolute must.
Hoe kan je precies beleggen in goud?
Wil je graag beleggen in goud? Dan is het belangrijk om te weten dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. We maken hierbij een onderscheid tussen de volgende mogelijkheden:
- Beleggen in fysiek goud zoals munten en gouden bars
- Beleggen in papier goud
- Beleggen in goud mijnende bedrijven
Een groot aantal experten hebben door de jaren heen benadrukt dat het ontzettend belangrijk is om te investeren in fysiek goud. Enkel en alleen op deze manier weet je namelijk met zekerheid dat je echt eigenaar bent van het goud waarin je hebt geïnvesteerd. Van papier goud is namelijk bekend dat ze vaak wordt “oversold”. Dit betekent dus dat er meer goud op papier wordt verkocht dan er daadwerkelijk voor handen is. Dit brengt in de praktijk niet onaanzienlijke extra risico’s met zich mee.
Een andere manier om (indirect) te beleggen in goud is investeren in goud mijnende bedrijven. Wanneer dit bedrijf over een beursnotering beschikt kan je er uiteraard voor kiezen om te gaan beleggen in diens aandelen. Hou er rekening mee dat je op deze manier niet rechtstreeks belegt in goud, maar wel in een bedrijf welke is gerelateerd aan dit edelmetaal. Dit brengt in de praktijk extra risico’s met zich mee. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat aandelen van mijnbedrijven wel kunnen profiteren van bijvoorbeeld een sterk oplopende goudprijs.
Hoe interessant is investeren in goud?
De meningen over investeren of beleggen in goud zijn sterk verdeeld. Vaak is het zo dat er door experten dan ook wordt benadrukt dat investeren in goud niet echt zorgt voor vermogensgroei, maar vooral voor vermogensbehoud. Ondanks het feit dat een investering in goud door de jaren heen bijzonder betrouwbaar is gebleken moet het gezegd dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn die je bij voorkeur niet over het hoofd zal willen zien. De (mogelijke) nadelen waar je aandacht aan dient te besteden zijn de volgende:
- Bij fysiek goud moet er een veilige opslagplaats worden voorzien
- Fysiek goud is niet zo eenvoudig te verhandelen als pakweg aandelen
- Het is moeilijk om passief inkomen te realiseren door te beleggen in goud
Investeren in goud wordt in de praktijk ook vaak bestempeld als een soort van hedge tegen de reguliere aandelenmarkt. Wanneer het vertrouwen van beleggers in de economie en bijgevolg dus ook in de traditionele aandelenmarkt op een laag pitje staat zoeken ze vaak hun toevlucht in goud. Investeren in goud zou dus vanuit die optiek verliezen uit de aandelenmarkt kunnen compenseren.
Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?
Nog steeds bestaat het vermoeden dat je veel geld moet hebben om te kunnen beleggen. Dat is eigenlijk niet het geval. In het verleden was het vaak erg lastig om te beleggen met kleine bedragen. Vandaag de dag kunnen we vaststellen dat dit niet langer het geval is, in tegendeel. Van belang om rekening mee te houden is dat we een onderscheid maken tussen twee verschillende vormen van beleggen, namelijk:
- Door een (éénmalige) grote investering te doen
- Door middel van (kleinere) periodieke investeringen
Menig aantal experten in beleggen geven tegenwoordig aan dat het uitvoeren van periodieke investeringen door middel van het DCA-principe (dollar-cost-average) het interessantst is. Hier kunnen verschillende redenen voor worden aangehaald. Om te beginnen is het zo dat je hiervoor uiteraard minder grote bedragen nodig hebt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je hierdoor het zogenaamde koersrisico binnen de perken kan houden. Je stapt immers niet zoals bij een éénmalige (grote) investering in tegen een vaste koers, maar je werkt aan een GAK. Dit is een gemiddelde aankoopprijs. Je stapt dus nooit volledig in tegen de laagste, maar ook nooit volledig tegen de hoogste koers. Zo kan je het risico van je beleggingen aanzienlijk spreiden.
Gespreid beleggen met kleine bedragen
Beschik je slechts over een klein budget om mee te gaan beleggen? Dan zijn er verschillende beleggingsproducten waar je gebruik van kan maken. Belangrijk is vooral om er bij beleggen met beperkte bedragen rekening mee te houden dat je:
- Extra aandachtig moet zijn voor de kosten die er aan je worden aangerekend
- Moet zorgen voor een voldoende spreiding van beleggingsportefeuille
De voordeligste manier om gespreid te kunnen beleggen met beperkte bedragen is doorgaans gebruikmaken van een zogenaamde ETF of tracker. In het bijzonder wanneer je kiest voor een index-ETF is dat het geval. Denk hierbij niet alleen aan een S&P 500 ETF, maar ook aan bijvoorbeeld een marktbrede ETF. Door te investeren in dergelijke beleggingsproducten zorg je er namelijk voor dat je zeer gespreid kan beleggen en dat terwijl het vereiste investeringsbedrag zeer laag is gelegen.
Belangrijke beleggen voor beginners tips
Wil jij ook graag beginnen met beleggen? Dan is het vooral van belang om ervoor te zorgen dat je niet van bij de start de verkeerde keuzes maakt. Het zijn immers deze verkeerde keuzes die niet alleen op korte, maar ook op lange termijn je mogelijke rendement danig kunnen inperken. In principe is het zo dat je als belegger rekening moet houden met drie belangrijke gouden regels. Het gaat hierbij om:
- Beleg alleen met geld dat je voor een lange tijd kan missen
- Zorg altijd voor een goede spreiding binnen je beleggingsportefeuille
- Investeer alleen in producten en bedrijven die je echt begrijpt
Vooraleer te gaan beleggen is het altijd van cruciaal belang om goed je eigen onderzoek te doen. Beleg dan ook nooit omdat iemand anders je heeft gezegd dat je ergens in moet beleggen. Als je goed je onderzoek doet, investeert voor de lange termijn en zorgt voor een goede spreiding in je portefeuille is de kans ontzettend groot dat je constructief kan bouwen aan een echt kwalitatieve beleggingsportefeuille.
Hoe belangrijk is beleggen nu echt?
Tot slot wordt door veel mensen de vraag gesteld hoe belangrijk beleggen nu in de praktijk echt is. Waarom zou je er met andere woorden voor moeten kiezen om geld te gaan beleggen op de beurs wanneer je het ook min of meer risicoloos weg kan zetten op een spaarrekening? Het belangrijkste verschil tussen sparen en beleggen zit hem uiteraard in het potentiële rendement dat kan worden gerealiseerd. Dit ligt bij geld sparen in de praktijk een stuk lager. Vaak is het zelfs zo dat de spaarrente nauwelijks in staat is om de gevreesde inflatie het hoofd te bieden. Dat is anders bij beleggen.
Wanneer je geld op een spaarrekening gaat plaatsen doe je in principe niet echt aan vermogensgroei. In plaats daarvan zorg je voor een stukje vermogensbehoud. Bovendien is het zo dat je op die manier vooral zorgt voor een financiële buffer waar je op terug kan vallen bij onverwachte gebeurtenissen. Door te beleggen werk je consequent aan vermogensopbouw, al gebeurt dat dus altijd over de lange(re) termijn. In ieder geval kan elke maand een bepaald bedrag opzijzetten om mee te beleggen in de praktijk zeker en vast het overwegen waard zijn.
Zie ook: Beginnen met beleggen, Aandelen, Obligaties, Beleggingsfondsen, Indexbeleggen, Dividendbeleggen, Investeren in vastgoed, Zakelijk beleggen, Vermogensbeheer, Duurzaam beleggen en Pensioenbeleggen.
Handige links: Checklist beleggen, Wat is beleggen en welke vormen heb je? en Verantwoord beleggen.